Geschiedenis

De Christelijke Gymnastiek en Sportvereniging "Kracht & Vlugheid" is opgericht op 24 november 1917 door een 27-tal jongens, die op de Hoge Burgerlijke School (H.B.S) in Zaandam gymles kregen van de heer J. De Vries. De opzet van deze jongens was om niet uitsluitend gymnastiek te gaan doen, maar ook de atletiek te gaan beoefenen. In deze tijd konden alleen jongens en mannen lid worden van een gymnastiekvereniging. In 1919 werd het initiatief genomen voor het oprichten van een gymnastiekvereniging voor zowel dames als heren. Dit had nogal wat voeten in aarde, omdat er al een christelijke sportvereniging was hetgeen toch wel als voldoende werd geacht. De initiatiefnemers hebben toch doorgezet, zodat onder de naam Kracht & Vlugheid zowel jongens als meisjes gymnastiek konden beoefenen.

In deze beginperiode stonden de lessen onder leiding van de heer N. Mennes. Tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden de lessen gegeven in de lokalen aan de Zeemansstraat en later aan de Botenmakerstraat. Tijdens de oorlog wenste het toenmalige bestuur zich niet te schikken naar de bezetters en werden de activiteiten binnen de vereniging stopgezet. Ondanks dat het officieel niet was toegestaan om te gymmen werd door een aantal heren toch getraind. Dit gebeurden onder verantwoordelijkheid van de gymnasten zelf en op "clandestiene wijze" omdat dit vanwege de bezetting een risicovolle aangelegenheid was. Na de oorlog werd de draad weer opgepakt en kon in het gymnastieklokaal aan de Bloemgracht onder leiding van de heer H. Fabritius weer worden gegymd. Later werden de lessen overgenomen door de heer G. Distel en groeide het leden aantal uit tot ongeveer 400. In deze periode werden, naast het turnen, ook andere afdelingen opgericht, zoals een drumband, volleybal, tennis en een afdeling toneel om de leden van de verschillende takken te binden. Doordat er zoveel verschillende "sporten" werden beoefend ontstond er een zogenaamde "omni-vereniging". Er werd een hoofdbestuur gevormd bestaande uit afgevaardigden van de verschillende afdelingen. Na verloop van tijd en om verschillende redenen zijn al deze afdelingen zelfstandig geworden en/of gefuseerd. Uiteindelijk bleef het turnen weer alleen over.

Doordat de gemeente Zaanstad groeide en er nieuwe wijken uit de grond werden gestampt, nam het aantal inwoners toe, dit was voor K&V de gelegenheid om mee te groeien. In elke nieuwe wijk waar een gymzaal werd gebouwd was K&V hier het eerste bij, om ook deze inwoners de mogelijkheid te bieden, te gaan gymmen. Uiteindelijk werd in de jaren ‘70/ ‘80 een ledenaantal bereikt van ongeveer 1400 leden. In latere jaren, waarin de mogelijkheden voor de jeugd om ook andere dingen te gaan doen groter werden, daalde het aantal leden tot zo'n 750 leden. Op zich is dit een mooi aantal dat bestuurlijk gezien overzichtelijk is.

Na de aankoop van de gymzaal in oktober 1988 moest deze eerst een ingrijpende reorganisatie ondergaan. Op 4 februari 1989 werd de gymzaal geopend onder de naam "De Greep". Een aantal jaren later was het tijd om er een kantine bij te bouwen. Van maart tot en met november 1992 waren we hier druk mee bezig. Op 28 november 1992 werd deze feestelijk geopend onder de naam "De Draai". Tevens bestond onze vereniging toen 75 jaar. Door de vele toestellen die de vereniging inmiddels verzameld had werd het toestellenhok te klein. Deze is in mei 1997 verdubbeld zodat we ruimte kregen voor meer toestellen. In het begin van de jaren 2000 werden de gymnastiekvereniging DIO uit Koog aan de Zaan en gymnastiekvereniging Simson uit Koog aan de Zaan en Zaandijk overgenomen. Door de jaren heen heeft de gymzaal diverse vernieuwingen ondergaan. Zo is de vloer vernieuwd in 2001 en twee jaar later werd de zuidgevel volledig vervangen. Ook de kantine kreeg nieuwe kozijnen met dubbelglas waardoor het lekker warm blijft in de kantine. De noordwand van de gymzaal was ook aan vervanging toe en is in 2005 geheel vernieuwd. Nu de gymzaal zo goed geïsoleerd is, werd het tijd voor het vernieuwen van de verwarmingsinstallatie voor zowel de gymzaal als kleedkamers en doucheruimtes. De vorige heeft ruim 40 jaar trouw dienst gedaan en is vervangen door een nieuwe installatie die aan de huidige eisen voldoet. Om het geheel af te maken hebben de kleedkamers en de hal rond de zomer van 2015 nieuwe frisse kleuren gekregen. Kracht en Vlugheid zal altijd proberen zoveel mogelijk leden te behouden en te werven en blijft ook de eigen gymzaal met kantine zo goed mogelijk beheren. Ons ledenaantal is momenteel rond de 600. Kracht & Vlugheid geeft nu les in een 8 tal gemeentelijke gymnastieklokalen verspreid in Zaandam, Koog aan de Zaan en Zaandijk. Daarnaast wordt in onze gymzaal "De Greep" zowel overdag als 's avonds les gegeven. Vandaag de dag is K&V niet alleen een gymnastiekvereniging, er wordt onder andere ook Aerobics, (groot-)ouder & peuter gym, conditietraining voor ouderen etc verzorgd. Dit alles staat onder de deskundige leiding van circa 20 gediplomeerde leiders en leidsters. Meer informatie over de lessen kun u vinden bij lesaanbod.

Net als alle andere verenigingen in Nederland en in grote delen van de wereld, kwam K&V abrupt tot stilstand in maart 2020. Nederland ging toen voor het eerst in lockdown, vanwege het Coronavirus. Binnen turnen was lange tijd verboden. Zodra buiten sporten wel weer was toegestaan, besloot K&V de gymtoestellen naar buiten te verplaatsen. Op die manier kon toch nog de broodnodige lichaamsbeweging aan de leden worden aangeboden. Na een tweede, veel langere winter (Corona) lockdown en een maanden lange periode van onzekerheid, was het aantal leden bij K&V van 500 (voor de coronacrisis) gedaald tot een historisch dieptepunt van 350 leden begin 2022. Pas toen Nederland alle maatregelen losliet, steeg dit aantal al vrij snel weer tot boven de 400. Mede hierdoor werd K&V’s 105-jarige bestaan in 2022, pas in 2023 gevierd.